maandag 9 november 2009

Driedaagse studiereis Antwerpen

Na mijn inspanningen om een opstel te schrijven voor comva over een 'schoolse activiteit' wilde ik die uiteraard met jullie delen.

Driedaagse studiereis Antwerpen


Begin oktober van dit jaar, meer bepaald van 16 tot en met 18 oktober, hebben we met het eerste, tweede en derde jaar van Project Algemene Vakken van de lerarenopleiding in de KHBO, Antwerpen bezocht. De studiereis is volledig zelf georganiseerd door de studenten van het derde jaar PAV.

Het doel van de studiereis was om de derdejaarsstudenten te laten kennismaken met het organiseren van een studiereis voor leerlingen in het beroepsonderwijs. De acht derdejaarsstudenten waren onderverdeeld in vier groepen van telkens twee studenten. De groepjes hebben elk afzonderlijk een driedaagse studiereis uitgewerkt voor leerlingen in de derde graad van het beroepsonderwijs. Elk groepje kon daarbij zelf kiezen voor welke richting ze hun driedaagse uitwerkten. De twee gekozen richtingen waren mode en voeding. Toen de studenten hun driedaagse op poten hadden gezet, werd er in groep overlegd over de driedaagse die effectief zou worden uitgevoerd door de studenten. Uit elke uitgewerkte driedaagse werden activiteiten gekozen door de studenten in samenspraak met de docente.

De gekozen activiteiten werden ter plaatse begeleid door de verantwoordelijke studenten. Maar het concept was dit jaar iets anders dan de voorgaande jaren. Dit jaar mochten de eerste- en tweedejaars ook mee op driedaagse, in tegenstelling tot vroeger. Dit had als voordeel voor de derdejaars dat ze een publiek hadden om hun activiteiten aan uit te leggen. Het voordeel voor het eerste en het tweede jaar was dan weer dat zij een goed beeld kregen van een uitstap voor het beroepsonderwijs en ook dat ze een voorbeeld konden zien van een uitgewerkte driedaagse. Zo konden ze al ideeën opdoen voor wanneer zij zelf een driedaagse moeten organiseren in hun derde jaar. De activiteiten werden dus wel gekozen in functie van een derde graad beroepsonderwijs, maar het waren de eerste- en tweedejaars PAV die de activiteiten mochten uitvoeren.

De driedaagse begon op vrijdagmorgen om acht uur in de inkomhal van het station van Brugge. Vanaf dat moment al waren er twee studenten verantwoordelijk voor de activiteit. De eerste activiteit was dan ook de trein nemen naar Antwerpen en ervoor zorgen dat iedereen mee was. Na aankomst in Antwerpen, zijn we eerst richting jeugdherberg getrokken om daar onze spullen achter te laten en te beginnen aan de ontdekking van Antwerpen. Aan de hand van een actieve fotozoektocht leerden we overdag ’t stad beter kennen. In de late namiddag bezochten we het Modemuseum en ’s avonds speelden we nog The Target om de groepsgeest te verbeteren. We sloten de dag tijdig af om de volgende dag weer fris en monter er te staan.

Dag twee begon met fikse stadwandeling, begeleid door een ervaren gids. De wandeling bracht ons naar de multiculturele stationsbuurt en de diamantwijk. In de namiddag stond er een boottocht door de Antwerpse haven op het programma. ’s Avonds haalden we onze beste zangtalenten boven voor onze eigen versie van Het Swingpaleis.

Op de derde en laatste dag stond er een spel in het stadspark op het programma om nog een laatste keer onze benen goed te strekken en in de namiddag lieten we onze hersenen werken bij het interviewen van de Antwerpenaren over het project de Lange Wapper.

Moe maar tevreden keerden we naar huis terug na de driedaagse in Antwerpen. Sommige activiteiten verliepen niet helemaal volgens plan, maar dat was juist heel leerrijk. Voor de derdejaars was het heel interessant om te zien hoe de dingen soms helemaal anders verlopen dan je op voorhand had gedacht. Flexibel zijn en je kunnen aanpassen zijn dan ook sleutelwoorden bij het organiseren van een studiereis.

4 opmerkingen:

popeliere zei

love it emmeline! Ik heb ook mijn schrijfopdracht gemaakt rond het weekend. Van mij was het van de gidsbeurt. :)

Anoniem zei

Heel mooi verslagje! Het doet me terugdenken aan die drie zalige dagen in Antwerpen! Dank je wel daarvoor. :d

lieve zei

zo super dat dit inspiratie geeft voor jullie schrijfopdracht! :*))

Thomas zei

Nickhail anders moet je ook een je schrijfopdracht posten! Groeten Thomas

P.S. Probeer het anders allemaal moi te labbelen.

Blog Archive