donderdag 29 november 2007

Het kerkhof op internet!

Vraagt u zich soms ook af wat de leerlingen allemaal uitsteken achter hun computer. Iedereen kent ongetwijfeld msn en myspace. De nieuwe trend is MyDeathSpace.com.
Deze site is voor velen pure amusement maar dit kan ook uiterst ver gaan. Je kan er verhalen lezen over zelfmoord, over vermoorden, ... Er staan heel wat profielen op van jongere mensen die reeds praten over zelfmoord. Het gaat hier over jongeren van 14 jaar!

Hier is natuurlijk al heel wat commentaar op gekomen. De universiteit uit Florida vraagt zich bijvoorbeeld af of zulke sites troost biedt aan familie en vrienden of net zelfdoding aanmoedigt.
Een professor klinisch psycholoog en auteur van 'kinderen helpen bij verlies' vindt dit onderzoek overdreven.

Het is verontrustend als je leest dat 1 op 4 jongeren af en toe vindt dat ze beter dood zouden zijn.
Hoe erger, hoe spectaculairder je dood, hoe populairder je profiel wordt. Het is duidelijk iets dat bij de jongeren aanwezig is. De emo mode die jullie wel allemaal bekend is zit in mijn ogen hier een deel voor tussen. Een van de kenmerken van deze mode is praten over zelfmoord!
Het blijft niet alleen deze profielen. Op youtube circuleren er fotofilmpjes. Een ervan is al bijna zestigduizend maal bekeken?!

Vinden jullie rouwen op het internet een goede zaak? Of toch eerder verontrustend?! Het is dus blijkbaar iets dat in de leefwereld van de jongeren ligt.

4 opmerkingen:

lieve zei

Hoera!! hier starten we eindelijk ons 'opinie' label! Dit was er toch nog niet hé!?
Wel Yannick, ik las er vandaag nog iets over in Klasse, ja, de allernieuwste Klasse! Heet van de naald dus!
Zeker een passend onderwerp binnen PAV!
Laat jullie stem hieromtrent dus maar horen! Yannick heeft de aanzet fantastisch gegeven!
lievegroeten

popeliere zei

De site is blijkbaar van ene 26- jarige Mike Patterson uit Californië, die begonnen is met het registreren van overleden myspace gebruikers (als hobby). Zelf zegt hij er niks aan te verdienen. Maar dan vraag ik mij af of het tot hem doordringt welke invloed dit heeft op de visie van jongeren ten opzichte van de dood. De dood maakt volgens mij evenzeer deel uit van het leven als geboorte want sterven doen we allemaal ooit. Maar dat sterven zoiets banaal wordt? Omgaan met sterven door erover te discussiëren met anderen is leerzaam, als je andere meningen hoort, en dat is juist wat hier ontbreekt. Jongeren die erin verzeilt raken komen bijna enkel in contact met gelijken, die dezelfde overtuigingen en opvattingen hebben op de dood. Het klinkt waarschijnlijk nogal ingewikkeld hoe ik het probeer te verwoorden.

Internet is een grote informatiebron en een stap vooruit in het communicatieverkeer, maar projecten zoals deze moeten we ons toch serieus vragen bij stellen.

Groeten, een niet emo'tje

Audrey zei

Het gaat wel heel wat verder dan enkel rouwen op het internet. Onder rouwen op het internet versta ik een blog starten waarin je het een en het ander kunt neerpennen of praten met andere mensen op een minder luguber forum.

brrrrrrr!
groetjes Audrey

Emmeline zei

Ik denk dat het idee achter deze website eerst wel goed zat, maar dat de gebruikers van de site er een ander doel aan zijn beginnen geven. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat vrienden en familieleden iets konden posten op een pagina op MyDeathSpace over overleden MySpace-leden.
Nu is het meer een plaats om je eigen dood te ensceneren. Hopelijk zet deze website jongeren niet aan tot zelfmoord, maar kan het een uitlaatklep bieden aan jongeren die bezig zijn met het onderwerp 'de dood' zonder dat ze daarom zelfmoord willen plegen nadat ze de website bekeken hebben.
Al bij al vind ik de website maar niets.

Emmeline

Blog Archive