vrijdag 26 september 2008

Wetenschapsgekte

Science on wheels
Tijdens het surfen op het internet heb ik enkele interessante links gevonden die voor iedereen wel wat bruikbaars bevat. Ook omdat we in 't tweede jaar PAV bezig zijn met wetenschappen.

Je kan een 'wetenschapsbus' uitnodigen naar je school. De bus is voorzien van allemaal didactisch materiaal en 2 edutainers (zo noemen ze 'lerende' entertainers). Dit doen ze niet enkel voor leerlingen maar ook voor leerkrachten in opleiding en je kan een lespakket ook verkrijgen e.d. meer. Site: http://www.scienceonwheels.be/

Science caching
We hebben ook al dikwijls gehoord over hét GPS stadsspel. Wel, dat kan je nu ook doen maar dan is het een wetenschappelijke zoektocht die je kan doen met je lln. Dit heet Science Caching.

Samengevat is Science Caching een wetenschappelijke outdoor schattenjacht die gebruik maakt van de moderne GPS technologie. Een traditionele cache vereist dat individuen en organisaties schatten verstoppen en de overeenkomstige coördinaten publiceren op het Internet. Op basis van deze coördinaten en gebruik makend van GPS kan de schat dan gevonden worden. Een schat bestaat uit een waterdichte doos met daarin een logboek. Science caching plaatst de zoektocht in een educatief wetenschappelijk kader. De coördinaten worden pas vrijgegeven als de schattenjager een parcours heeft doorlopen van wetenschappelijke vragen en/of proeven. Science caching richt zich tot jongeren vanaf 12 jaar. Deelname kan zowel individueel als in groep.

Site: http://www.sciencecaching.be/projecten.php?p=projecten#ScienceWheels Op deze site he ik ook de link gevonden naar de wetenschapsbus. Je kan er ook nog andere projecten vinden, maar dit waren de voornaamste.

Groeten!
Popeliere

dinsdag 23 september 2008

Een oprechte getuigenis over 'loslaten, opbouwen, overleven én genieten'


Lieve PAV'ers

De laatste maanden van mijn leven gingen als een sneltrein... afstuderen - werk zoeken - vakantie - reizen - genieten... 1 september naderde, vlinders bouwden hun nest in mijn buik en kweekten als de konijnen...
's Morgens stapte ik met knikkende knietjes, lederen aktentasje (eeeiii, we gaan voor echt hoor!) en een bang hartje de leraarszaal binnen. 'Hulptitularis van 5 automechanica' - slik - 22 potige kerels.
Informatie overspoelde me. Elke collega vond het nodig gouden tips te geven waar tante kaat nog een puntje zou kunnen aan zuigen. 'Niet te populair willen zijn.', 'Streng zijn van in't begin', 'Niet laten sollen met je,hoor!', 'Duidelijke afspraken maken!'. Ik was overtuigd, dit zou me lukken. Laten we het benoemen onder 'ambities en idealen van een jonge, pas afgestuurde leerkracht.' (Later besef je dat die 'gouden raad' goed bedoeld is, maar weinig concreet...)

M'n hoofd zat vol vragen. Zal ik de klassen aan kunnen? Hoe zal het lopen met de collega's? Wanneer krijgen mijn leerlingen eindelijk hun handboeken? (Ik hoop nog steeds op hun komst!) Wat als ik faal? Zullen ze tevreden zijn over me?

De eerste week vorderde, je leert lesuur per lesuur je leerlingen een beetje kennen. Gezichten, klaslijsten, eerste 'ettertjessymptomen' dringen je hoofd binnen. Voor ik het wist was het vrijdag, de eerste week was goed verlopen. Onder de slogan 'goed begonnen is half gewonnen' werd er met de collega's nog wat nagepraat bij een fris drankje. :)

We zijn 3,5 weken, 4 werkstudies, stapeltje straf en bergen emoties ver. Een nieuwe, jonge (vrouwelijke) leerkracht wordt op de rooster gelegd, hoe zeker je ook in je schoenen staat. Ik kan je zeggen dat ik al enkele idealen heb laten varen. Zo moet je op tijd ingrijpen en straf geven, of je houdt het nooit een volle week uit. Creatieve en actieve werkvormen in klassen van 20 bso'ers loopt, hoe goed je het ook probeert voor te bereiden, vaak falikant af...

Ik heb al gehuild, gevloekt (ja, als lerares godsdienst... maar ik denk dat God er op dat moment wel even tegen kon! :o) ), maar ook gelachen bedankt en 'gevreugdedanst'.
Soms vraag je af wat er van de jeugd moet worden. Als er een 'fluim' door de klas vliegt en je de zoveelste 'rode nota' in hun agenda moet schrijven, als je even op je plaats gezet wordt door een leerling met streken, als enkele leerlingen weigeren een taak te maken... dan gaat de wereld even sneller draaien. Dan denk je: 'Wat doe ik toch verkeerd???' (Blijkt dat het de 'sterren van de school' zijn, en je het best wel goed uithoudt!)

En toch... elke dag trek ik goedgemutst naar school. (Ondertussen ook al met een gegipste schrijfhand en gekneusde knie... lang verhaal, maar ben met mijn fiets over een levende (!) kat gereden die het begrip 'voorrang van rechts' niet kent.). Waarom zo vrolijk?
Voor de gasten die enthousiast binnen komen, voor de leerlingen die teleurgesteld zeggen 'weeral voorbij' wanneer de bel rinkelt. Voor de jongeren die zich 'rot' amuseren in de schooljeugdbeweging waar ik mee verantwoordelijk voor ben. Daar haal je de energie, die je er even later weer in volle boost eruit laat komen in de klassen waar je minder naar verlangt!

Ik kan uren vertellen over wat ik in die drie grote weken al mocht meemaken! Gekke antwoorden, vreemde situaties, frustraties en puur entertainment. En wat is er nu het leukst? Uitgeput thuiskomen van een hele dag 'BSO en TSO' of thuiskomen en het gevoel hebben dat je de hele dag werd aangestaard? Ik zeg volmondig 'JA' tegen mijn, helaas niet altijd even goeie, klasgroepen.

Ik haal het nog in mijn hoofd om hieronder nog enkele 'gouden tips' te schrijven. Omdat ik vrees dat ik tegen juni ook ga vervreemden in onconcrete tips van een al wat minder-nieuwe-nieweling...



  • Vraag - vraag - vraag - vraag... stel superveel vragen. Over praktische dingen, over gang van zaken, of iets waarover je twijfelt, over leerlingen, over bijhouden van taken/toetsen, over puntenverdeling, over ALLES! Ik noem een collega/vriend zelfs al m'n persoonlijke hulplijn! DOEN!

  • Durf zeggen dat je een klas niet goed aan kan. Iedereen komt het tegen en erover praten doet zo'n fantastisch deugd en zorgt ervoor dat je steun krijgt. Ik probeer het eenmaal ik de schoolpoort buitenga, achter me te laten. (T-begrip = TrekHetUNuTochNeKeerNietAan)

  • Geniet, geniet van je leerlingen, het lesgeven, de goeie sfeer in de leraarskamer. Want het is geen 'werk' het is 'leven'.


Jah, 't is een lange tekst geworden, en heb dan nog superveel 'gewist en korter geformuleerd'. Maar nu heb je vast nog wat tijd om het allemaal te lezen. :) Ik hoop dat ik pav'ers bij ons op 'stage' mag ontmoeten. Succes allen, welkom aan PAV1!


Groetjes


Liesel


Alias: Mevrouw Verbeke, VL, 'Skoe', 'Plaaster', 'Lieselotje' en/of 'Miss Cake'


(Ja, werelds, die bijnamen!)

maandag 22 september 2008

De BELGISCHE politiek




Klik op deze figuur en je vindt een overzichtelijke eenvoudige site.
In de hoop dat je door het Belgische politieke bos de bomen nog ziet!

lievegroeten

WWW: Wij willen weg. Wij willen wonen. Wij willen werk.

Jongeren - meer specifiek jongeren uit het Beroepsonderwijs, het Deeltijds Onderwijs en het Buitengewoon Secundair Onderwijs - kunnen vaak moeilijk overweg met allerhande administratieve formaliteiten met betrekking tot het zoeken van werk, een woonst,… . Via een aangepaste werkvorm wilt de provincie West-Vlaanderen die jongeren een stuk op weg helpen wanneer ze straks 'op eigen benen' staan.


Het 'WWW'-pakket vertrekt van een muurkalender. De kalender die twaalf maanden telt, kaart twaalf thema's (een woning zoeken, werk, omgaan met geld,… ) aan. Elk thema behandelt een aantal praktische tips en is voorzien van nuttige adressen en telefoonnummers. Via bijgevoegde stickertjes kunnen zaken die de nodige aandacht verdienen (huishuur betalen, een afspraak bij de dokter, vuilnis buitenzetten,… ) worden aangeduid op de kalender.


Naast de kalender, zijn ook deel 1 en 2 van het educatieve werkboek 'WWW' uitgebracht. In elk van de delen van het werkboek worden zes 'maandthema's' van de kalender verder uitgediept. Naast het werkboek is er ook een handleiding voor de begeleider.

Omdat dit heel wat tijd en energie kost om u aan te melden en in te loggen heb ik alles al gedownload voor jullie en in een winzip-file geplaatst. Alle 13 WWW-documenteb vind je nu op:

(met dank aan de provincie West-Vlaanderen die deze pakketen gratis beschikbaar stelt)

Je kunt natuurlijk ook de pakketen bestellen. Het pakket bestaat uit een kalender met stickers, twee werkboeken (voor de leerlingen) en een handleiding (voor de begeleider). Dit kan je doen via Provinciale Jeugddienst West-Vlaanderen, T 050 40 33 44.

Voor de studenten PAV zijn de pakketen al besteld!

Groeten Thomas

PS. Om die link te openen kan je misschien gebruik maken van volgende sites:

zondag 21 september 2008

Bij gebrek aan een gesprekspartner :)

Jezelf omarmen.
Iets wat je aandacht vraagt en iets dat volgens mij weinig mensen mee bezig zijn.
Laat staan aandurven.
Reflecteren over jezelf, durven in de spiegel kijken EN boven dat alles tevreden kunnen zijn met wat je ziet.
De laatste tijd heb ik veel dromen.
Veel momenten, dat ik me heel erg bewust word van de dingen rond me.
Het gevoel krijgen dat je iedere kleine aanraking te intens beleeft, dat je je longen voelt bewegen wanneer je frisse wind inademt, een gelukzalig gevoel krijgen door gewoon te weten wat je weet en te beseffen dat je bestaat.
Is dat niet het heerlijkste gevoel?
Tot het diepste, maar ook reëelste besef komen van je bestaan.
Soms is dit voor mij het hoogste goed. En zo gek dat je op bepaalde momenten geen besef kan hebben dat zo'n gevoel ooit zou bestaan en alsof je niet weet waar dit gevoel ooit vandaan zou komen.

En dan zijn er altijd die dingen, die dingen die je met beide voeten op de grond doen staan.

Maar ik doe het af en toe.
Wanneer ik er zin in heb, wanneer ik de lichtheid van het bestaan omarm en er gewoon tevreden mee ben.
Dromen en fantaseren zijn twee van de leukste dingen in m'n leven.

Slaaplief

Blog Archive